روش مطالعه هندسه

هندسهی پایه و هندسهی تحلیلی
درس «هندسهی پایه و هندسهی تحلیلی» را چگونه مطالعه کنیم؟
هرچند اسم این دو درس شبیه همدیگر است اما ساختار کاملا متفاوتی دارند و شیوهی مطالعهی متفاوتی نیز دارند. به همین دلیل آنها را جداگانه و مختصر توضیح میدهم:
الف) هندسهی پایه (هندسهی 1 و هندسهی 2):
هندسهی پایه از جملهی دروس استدلالی میباشد که فقط حفظ کردن نکتهها و فرمولها کمک چندانی به شما نخواهد کرد. برای این درسها باید در ابتدا یک سری کلیات را یاد بگیرید و بعد از آن فقط مسأله حل کنید و از مسائل مختلف، ایدههای مختلف یاد بگیرید. سعی کنید به مسائل زیاد فکر کنید و خودتان آنها را حل کنید و وقتی مطمئن شدید نمیتوانید و پاسخ را خواندید بار دیگر سعی کنید حل کنید و سوال را علامت بزنید تا مرتبههای بعدی خودتان آن را حل کنید. خلاصهبرداری در این درسها نیز چندان کار سختی نیست. فقط کافی است برخی از نکتهها و فرمولها را بنویسید هر چند مثلا در مبحث تبدیلات که نکتههای حفظی بیشتری دارد و به طبقهبندی احتیاج دارد، خلاصه به شما کمک فراوانی خواهد کرد ولی بهطور کلی حرف اول و آخر را تست و تمرین فراوان میزند البته بهشرطی که خودتان به آنها فکر کنید و سعی کنید حل کنید. در مرتبههای اول لازم نیست برای تستها، زمان بگیرید. فقط سعی کنید مسائل را هر طور که شده حل کنید. اگر حل نشد همانطور که گفتم عمل کنید و در مرتبهها یعد تستهای علامتدار بار دیگر حل کنید (این بار خودتان حل کنید) پس از طی چند مدت، چند تست از مبحثهای مختلف جلوی خود بگذارید و سعی کنید بهصورت زماندار حل کنید؛ البته توجه کنید که بعضی از تستهای هندسهی پایه در یک آزمون (که معمولا تعدادشان زیاد نیست) وقتگیر هستند و نباید هنگامی که آزمون میدهید زیاد به آن فکر کنید. آنها را علامت بزنید و بعدا برگردید و به آنها فکر کنید. اگر زیاد تمرین کنید به راحتی این تستها را شناسایی میکنید و بقیه را نیز به سادگی جواب میدهید. فقط کافی است زیاد تمرین کنید.
ب) هندسهی تحلیلی:
هندسهی تحلیلی از جمله درسهایی است که خیلی سریع مطالب آن فراموش میشود و زیاد نیاز به دوره دارد. بهترین روش برای مطالعهی این درس این است که ابتدا جزوه و کتاب را کامل بخوانید و سعی کنید تمام مطالب آن را درک کنید هرچند زیاد وقت میگیرد. حتما تمرینهای کتاب و مثالهای جزوه را خودتان حل کنید و مثلا با عوض کردن صورت مسأله سعی کنید بار دیگر مسأله را حل کنید. آن قدر تمرین کنید که فرمولها برایتان جا بیفتد. پس از این که 2، 3 بار جزوه را خواندید و یاد گرفتید (تعداد دفعات بستگی به تسلط شما بعد از هر مطالعه دارد)، شروع به خلاصهنویسی از نکتهها کنید. شیوهی خلاصهنویسی را جداگانه در قسمت خلاصهنویسیها به شما گفتهام. این قسمت خیلی مهم است؛ چون هندسهی تحلیلی خیلی به مرور نیاز دارد و برای هر مرور نمیتوانید بار دیگر کل جزوه را بخوانید پس حتما این قسمت (خلاصهنویسی) را دقیق انجام دهید. بعد از آن که خلاصهتان تکمیل شد، تقریبا در ابتدای هر هفته یا هر 2 هفته باید مطالب را مرور کنید. به این نحو که ابتدا خلاصه را بخوانید و 2، 3 روز بعد باز از همان مبحث تست بزنید. تست زدنهای اولیه لازم نیست زماندار باشد اما در مرتبههای بعد حتما زمان هم بگیرید. حتما یک کتاب را بهطور کامل باید حل کنید و نکتههای آن را یاد بگیرید مثلا ما ترم اول کل هندسهی تحلیلی را در مدرسه خواندیم و من همگام با دبیر یک کتاب تست را تمام کردم بهنحوی که مرتبههای اول تستهای مضرب 3(x3( را زدم و در دفعههای بعد مثلاً 1+ x3 و 2+ x3. بدین ترتیب تا آخر ترم یک کتاب را تمام کردم. در ترم دوم نیز از یک کتاب دیگر بهعنوان برطرف کردن دوبارهی نقاط ضعف و زدن تست مروری بهصورت مضربی استفاده کردم. پس هر چه میتوانید تست مروری بزنید و هرچند وقت یک بار مرور کنید. مثلا بار اول 2، 3 روز بعد، بار بعد یک هفته بعد و دفعهی بعد یک ماه بعد و به همین ترتیب هر ماه یا هر 2،3 هفته حتما هندسهی تحلیلی را مرور کنید. این کار باعث میشود کمتر احساس کنید مطالب فراموشتان شده. همچنین بدین طریق نزدیک کنکور چون چندین بار خلاصهتان را خواندهاید، خیلی سریع تمام آن را مرور میکنید و تست جامع میزنید.
پس توجه کنید که:
1) حتما 2، 3 بار کل جزوه و کتاب را بخوانید و تمرینها و مثالها را بهخوبی حل کنید.
2) بعد از مرحلهی اول، شروع به خلاصهبرداری کنید، این قسمت خیلی مهم است؛ بعدا میفهمید.
3) حتما تعداد مرورهای خود در این درس را زیاد کنید و تا میتوانید خلاصهتان را بخوانید و تست بزنید.
خلاصهنویسی هندسهی پایه و هندسهی تحلیلی
الف) هندسهی پایه
همانطور که در شیوهی مطالعه نیز گفتم، خلاصهی هندسهی پایه چندان موضوع خاص و سختی نیست. فقط کمی فرمولها و نکتههای مهم را که فکر میکنید فراموش میکنید بنویسید. قسمت مهمتر هندسهی پایه یادگیری و حل سؤالهای مختلف میباشد؛ یعنی تا میتوانید سوال حل کنید. قبل از هر بار مرور و تستزنی میتوانید یک دور خلاصهتان را نگاه کنید.
ب) هندسهی تحلیلی
همانطور که در شیوهی مطالعهی هندسهی تحلیلی نیز به شما گفتم خلاصهی هندسهی تحلیلی خیلی خیلی مهم است. چون این درس فرّار است و زود از خاطر میرود. نوشتن یک خلاصهی خوب و استفادهی به موقع از آن به صرفهجویی در وقت و یادگیری بهتر کمک فراوانی میکند. بعد از 2، 3 بار مطالعهی جزوه و کتاب و حل تمرینها، شروع به خلاصهنویسی کنید. فقط کافی است مطالب مهم و نکتههای فرار را بنویسید و طبقهبندی کنید. مثلا در فصل خط و صفحه، فرمولهای فاصلهی نقطه از صفحه، نقطه از خط، دو خط موازی، دو خط متنافر و … را بهصورت لیستوار و شمارهوار بنویسید. البته لازمهی این خلاصهنویسی این است که بار اول کامل یاد گرفته باشید و سپس خلاصهای از نکتههایی را که یاد گرفتید و فکر میکنید ممکن است فراموش کنید را بنویسید. برای نمونه یکی از خلاصههای هندسهی تحلیلی خودم را در انتهای این مقاله آوردهام.
بهطور کلی توجه کنید که:
1) یادگیری اولیه در درس هندسهی تحلیلی خیلی مهم است.
2) پس از یادگیری اولیه، نکتههای مهم و فرمولهای حفظی را به صورت لیست بنویسید.
3) خلاصهی شما نباید مفصل باشد؛ بلکه فقط نکتهها را ذکر کنید و جزئیات باید در ذهن شما باشد.
4) میتوانید چند نمونه سوال را نیز در انتهای خلاصهی خود بیاورید تا هر بار که خلاصه را میخوانید ایدهی آن سوالات نیز مرور شود.
5) هر بار که خواستید مرور کنید ابتدا یک نگاه به خلاصهتان بیندازید و سعی کنید مطالب را یادآوری کنید. اگر مدت زیادی از مرور قبلی گذشته و احساس میکنید یادتان نمیآید، به جزوه بازگردید. در غیر این صورت پس از 2، 3 روز سراغ تستزنی بروید.
6) خلاصهنویسی در هندسهی تحلیلی را خیلی جدی بگیرید (البته به شیوهی درست)، چون به من که خیلی خیلی کمک کرد. مطمئنم به شما هم کمک خواهد کرد.
اگر سوالی داشتید در همینجا مطرح کنید. به امید موفقیت شما عزیزان
مهندس مهدی شریفی (مشاور و برنامه ریز رتبه های برتر کنکور)
جهت دریافت مشاوره و برنامه ریزی با شماره های زیر تماس بگیرید
09121966449 موبایل
021-44431313 خط دفتر
یا عبارت { برنامه } را به شماره
09121966449
پیامک کنید
—————————
همچنین در کانال تلگرام ما نیز حتما عضو باشید تا از نمونه تدریس ها ، مشاوره ها ، اخبار کنکور و… استفاده کامل ببرید
برای عضویت رایگان در کانال تلگرام مهندس امیر مسعودی
کلمه ( کانال تلگرام ) را به شماره 09121966449 پیامک کنید
پاسخ دهید